Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

Melyik a BGG adatbázis legátlagosabb játéka?

2020. február 22. 20:59 - Jatek_az_Adatokkal

Vajon melyik a BGG adatbázis legátlagosabb játéka? Egy ismert és sokunk által szeretett játék, mint például a "Carcassonne"? Vagy egy teljesen ismeretlen, amelyről még csak nem is hallottunk? Vessük árgus szemünket az adatokra!

ulysses_3.jpg

Ahogy a korábbi posztban is írtam, a teljes adatbázis 113.973 játékot tartalmaz. Ez elég jól hangzik, de sajnos nem ilyen rózsás a helyzet az elemzésre vállalkozók számára. Az adatbázis rendkívül zajos, azaz nagyon sok játék esetében hiányoznak adatok. Néhány szemléltető példa:

  • A játékok 24,5%-a, azaz 27.957 elem egyáltalán nem kapott még értékelő szavazatot, így esetükben nem lehet meghatározni az átlagos értékelést.
  • Csak 25.096 játék (22%) jutott el odáig, hogy legalább 30 értékelő szavazatot kapjon, és így kvalifikálja magát a BGG rangsor versenyébe, amelyet a „Geek rating” mutató alapján számol az oldal.
  • Mindössze a játékok 42,3%-ára érkezett nehézséget belövő szavazat.

Így adatelemzési szempontból jóval szűkebb az adatbázis, mint aminek elsőre tűnik. Összességében azok a játékok teljesítenek jól adatteljesség szempontjából, amelyek kiérdemelték a „Geek rating-et” és valamilyen helyezést értek el a BGG rangsorán. Emellett sok extrém eset van, ami félreviszi a számításokat, így komolyabb elemzésekhez ezekkel kezdeni kell majd valamit. Amúgy próbáltátok már a „Saikai no Yakusoku” című csodát a röpke 3 éves játékidejével?

Ha a fontosabb numerikus változók átlagait nézzük a szélső értékek kidobása nélkül, akkor egy 2001-ben kiadott, körülbelül 6-os értékeléssel rendelkező, 2-es nehézségű, könnyedebb játékot kapunk. Tényleg csak a móka kedvéért belemásztam az adatbázisba, és megpróbáltam keresni egy olyan elemet, amely a legtöbb ponton egyezik az átlagokkal. Találtam is egyet, fogadjátok szeretettel az „Ulysses” nevű játékot! De nézzük a számokat a 2020. február eleji állás szerint:

 

Átlagok

Az „Ulysses” adatai

BGG helyezés

9266

9272

Megjelenés éve

2001

2001

Geek rating (1-10 közé eshet)

5,70

5,55

Átlagos értékelés (1-10 közé eshet)

6,13

6,11

Értékelő szavatok száma (db)

200

140

Játékosszám

2-6

3-5

Minimum életkor ajánlás (év)

9,79

8

Hány felhasználónak van meg?

307

254

Nehézség/komplexitás

2,03

2,08

Nehézséget értékelő szavazatok száma (db)

9,55

12

Nekem még nem volt szerencsém ehhez a játékhoz, hallani sem hallottam róla. Kicsit félve kérdezem, ismerős esetleg valakinek? Ő lenne az, árgus szemeivel ezúttal minket kémlelve:

ulysses_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr9015487090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása