Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

A BGG ranglista legjobb Print & Play társasjátékai és a Választás Éjszakája

2021. október 31. 14:18 - Jatek_az_Adatokkal

Van a társasjátékok ökoszisztémájának egy nagyon különleges szeglete. Ez a Print & Play (PnP) játékok izgalmas világa, amelyek olyan belépési küszöböt kérnek a játékosoktól, amely otthon is megugorható: töltsd le és nyomtasd ki a tartozékokat, olvasd el a szabályokat, szedj össze a rég nem használt Rizikóból néhány bábut, és hajrá, már játszhatsz is. Rendkívüli vonzerejük, hogy egy ilyen játék megszerzéséért nem kell elsétálni a boltba megvenni, kivárni a Kickstarter kampányt követő hosszú gyártási-szállítási időt vagy levadászni azt az adok-veszek csoportból. Pont ezért gyakran nem tekinthetők minden igényt kielégítő nagybetűs terméknek, de azért így is képesek értékes játékélményt nyújtani. Emellett több nagynevű játék is ilyen formában jelent meg először, így mindenképpen figyelemre méltóak a PnP kiadványok.

Bájukat tovább növeli, hogy sokszor az alkotás öröméért születnek és ingyenesen elérhetőek bárki számára. A PnP játékok megalkotását a BGG közössége is aktívan támogatja különböző fejlesztői versenyek megrendezésével, és szerencsére már Magyarországon is láttunk erre példát a Qubit remek írogatós játékfejlesztő versenyének formájában. Gyakori, hogy az ezeken a versenyeken jól szereplő PnP játékokra lecsapnak a kiadók vagy nekiindulnak egy Kickstarter kampánynak, így kész termékként láthatjuk viszont őket a polcokon.  Ez történt például az egyre népszerűbb „Under falling skies” szólójátékkal is: 2019-ben megnyerte a BGG 9 kártyás fejlesztői versenyét, és a nevezett játék jelenleg is elérhető a BGG-n ingyenesen letölthető formában. A CGE cseh kiadó pedig meglátta benne a fantáziát, és 2020-ban ki is adta izgalmas grafikával és kampánymóddal megtámogatva, mutatós terméket faragva a játékból.

A BGG szerint azok tekinthetők PnP játékoknak, amelyek nem jelentek meg fizikai formában, és a játékosok feladata a digitálisan elérhető komponensek kinyomtatása és összerakása. Ezek a játékok gyakran ingyenesek, és néha más játékok dobozából kell kölcsön venni a kézzel fogható alkatrészeket a teljes élmény eléréséhez. Sajnos a BGG adatbázisában kisebb zűrzavar uralkodik a PnP játékok nyomonkövetését illetően. A kategóriák közt található egy „Print & Play” címke, amellyel számon próbálják tartani a PnP játékokat. Ugyanakkor azok a játékok is megkapják és megtartják ezt a tag-et, amelyek már elnyerték kész termékké fejlesztett fizikai formájukat, és többé nem elérhetőek kinyomtatható formában. Ezért az adatbázis korlátozottan alkalmas az alapos elemzésre, így erre én sem vállalkozom.

De azért nézzük meg, hány PnP játék található a BGG adatbázisában! Az idén február végi adatok szerint 6095 játék kapta meg a „Print & Play” tag-et, amelyet a BGG használ a PnP játékok beazonosítására. Ez a teljes adatbázis alapjátékainak 6,1%-a. Számukat és évenkénti arányukat vizsgálva egy érdekes trend figyelhető meg: 2020-ban kiugrást tapasztalhatunk, azaz mind darabszámra, mind pedig arányt tekintve megnőtt a PnP jelenléte. Tekintve, hogy 2020 milyen év volt, ez valamennyire érthető.3_bgg_pnp_egyutt.jpg

Igazából az érdekelt a legjobban, hogy melyek BGG-ről közvetlenül letölthető, legjobbra értékelt PnP játékok. Ezek megtalálásához a következőképpen jártam el:

  • Kikerestem az összes „Print & Play” taggel rendelkező bejegyzést, és kivettem közülük a kiegészítőket.
  • Ezután sorba rendeztem a PnP alapjátékokat a BGG rangsorban elfoglalt helyük alapján. Azaz minden játék esetében a „Geek Rating-et” használtam, ami egy súlyozott átlag és előnyben részesíti azokat a játékokat, amelyek több értékelő szavazatot kaptak. Arról, hogy ez hogyan is működik, itt találsz egy rövid bemutatást.
  • Ezt követően elkezdtem végigmenni a listán a legjobb helyezéssel rendelkező játéktól indulva, és csak akkor tartottam meg egy elemet, ha a PnP fájlok és a játékszabály elérhetőek voltak közvetlenül a BGG-n a „Files” fül alatt. Ezek azok a játékok, amelyek ténylegesen ingyen letölthetők a BGG-ről.

Így megkaptam az első 10 olyan PnP játékot, amit akár most azonnal le tudsz tölteni a BGG-ről és játszani is lehet vele. Sajnos az angol nyelvtudás szükséges lesz az alaposabb megismerésükhöz, mert a szabályok és a komponensek nem érhetők el magyarul. Ha eljutsz a bejegyzés végéig, ajánlok egy magyar nyelvű PnP írogatós játékot is, igen aktuális témával. De először lássuk a BGG játékait! A képek valamennyi esetben a BGG-ről származnak.

Secret Hitler (partijáték 5-10 játékosnak)

BGG ranglista helyezés: 193

Kiváló dedukciós és titkos szerepes partijáték, amely visszarepíti a játékosokat a két világháború közötti Németország politikai zűrzavarába. Megjelent fizikai formában is, de a PnP változat is kifogástalan játékélményt nyújt. Egyedül arra kell vigyázni, hogy ha egy tömött kocsmában játszod, ne kiabáld telitorokból, hogy „végig tudtam, hogy te is fasiszta vagy!”.

1_sh.jpg

Monikers (partijáték 4-16 játékosnak)

BGG ranglista helyezés: 336

Szintén partijáték, amelyben híres embereket vagy karaktereket kell kitalálni a csapatvezetők által adott nyomok alapján. Nagy előnye, hogy a PnP fájl végén található üres lapok használatával könnyen személyre szabható, így akár egy kis munkával saját pakli is létrehozható.

2_mon.jpg

Deep Space D-6 (szóló játék)

BGG ranglista helyezés: 966

Szóló túlélős játék az űrben, amelyben a kockák jelképezik az űrhajód mindenre elszánt legénységét. Szegényeknek változatos fenyegetéseket kell elhárítaniuk az űrkalózoktól a meteoritbecsapódásig.

3_ds.jpg

Black Sonata (szóló játék)

BGG ranglista helyezés: 1010

Meg tudod találni William Shakespeare titkos szeretőjét az 1600-as évek Londonjában? Dedukciós és titkos mozgásos játék egy személynek.

4_bs.jpg

Orchard: A 9 card solitaire game (szóló játék)

BGG ranglista helyezés: 1086

Gazdálkodj minél okosabban a 15 dobókockáddal, hogy a lehető legtöbb gyümölcsöt szüretelhesd le ebben a 10 perc alatt lejátszható szólójátékban.

6_or.jpg

Maquis (szólójáték)

BGG ranglista helyezés: 1320

Munkáslehelyezős játék egy személynek, amelyben partizánokat kell sikerre vezetned a náci megszállás alatt sínylődő Franciaországban.

7_ma.jpg

Tiny Epic Kingdoms (stratégiai játék 2-5 játékosnak)

BGG ranglista helyezés: 1362

A Tiny Epic széria egy korai darabja a fantasy témájába helyezve. Érdekes módon a széria több darabjánál is elérhetőek a PnP fáljok, de azok nem kapták meg a Print & Play tag-et. Ennyit a következetességről!

5_tek.jpg

Under Falling Skies: A 9-Card Print-and-Play Game (szóló játék)

BGG ranglista helyezés: 2584

Ha közel áll hozzád a Space Invaders vagy az XCOM világát, ne hagyd ki ezt a remek szólójátékot! A fellegekből alászálló idegen űrhajóktól kell megóvnod a Földet a dobókockáid okos felhasználásával.

10_ufs.jpg

Decktet (kártyapakli rengeteg lehetőséggel)

BGG ranglista helyezés: 2782

Több tucat játékvariáns játszható a 45 lapos különleges, szabadon felhasználható paklival.

8_de.jpg

Eminent Domain: Microcosm (stratégiai játék 2 játékosnak)

BGG ranglista helyezés: 2847

Az Eminent Domain család kétszemélyes darabja. Kolonizálj vagy támadj meg bolygókat, kutass új technológiák után, vagy használd a politikai befolyásod a legtöbb pont megszerzéséhez!

9_ed.jpg

BÓNUSZ: A Választás Éjszakája (írogatós játék 2 játékosnak)

Ha eljutottál idáig, engedd meg, hogy egy saját fejlesztésű PnP játékot is a figyelmedbe ajánljak. Ebben a kétszemélyes, területfoglalós játékban az ellenfeled eszén kell túljárnod, hogy megnyerd az országgyűlési választást. Ha igazán komolyan veszed a feladatot, akkor kétharmaddal! A legfontosabb inspiráció a játék fejlesztésekor a nagyszerű „Twillight Struggle” volt. A legjobban az fogott meg ebben a 2005-ös klasszikusban, hogy mennyire intenzív az ellenfél játékos jelenléte a játék során: a másik fél folyamatosan azon dolgozik, hogy miként tudná csökkenteni a befolyásomat és elzárni a győzelemtől. Vajon mit fog lépni, ami miatt tökéletesen újra kell majd gondolnom minden eddigi tervemet? Ezt a meghatározó „együtt játszás” élményt szerettem volna átültetni egy 30 perc alatt lejátszható, családi komplexitás szintű játékba.

Témának erre tökéletes a politika zűrös világa, legalább levezethető vele a fáradt gőz. A játékosok közti magas interakciót és a „Twillight Struggle” adok-kapok hangulatát úgy próbáltam elérni, hogy a két félnek egyidejűleg kell kiválasztania az akcióját, amelynek sikerességére komoly hatással lehet a másik játékos a kiválasztás pillanatában nem ismert döntése. Ha lázba hoz a területfoglalás, a szettgyűjtés és az ellenfél játékos terveinek kitalálása, vagy csak előhoznád magadból a politikus géniuszt, adj neki egy próbát!

11_ave.jpg

Ha kedvet kaptál a játékhoz, innen tudok letölteni a tartozékokat:

 Jó játékot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr4516740358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása