Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

Társasjátékozni egyedül?

2020. augusztus 15. 15:22 - Jatek_az_Adatokkal

Egyedül játszani egy társasjátékot paradoxonnak tűnhet a hobbit nem ismerő laikusok számára, hiszen a nevében is benne van, hogy társas tevékenységről van szó. Ugyanakkor a játékok dobozán egyre gyakrabban felfedezhető, hogy a feltüntetett lehetséges játékosszám egyessel kezdődik. Tehát igenis figyelnek arra a játékfejlesztők és a kiadók, hogy akár egyedül is kialakítható legyen a játékélmény és minőségi időtöltést tudjon adni egy játék szóló módban. Sőt, kifejezetten egy személyre tervezett játékok is szép számban előfordulnak (1409 darab a BGG adatbázisában), kiváló példa erre az ötletes print & play „Under falling skies”.

Én személy szerint nem szeretek szóló módban játszani, mert hiányzik az interakció varázsa a többi játékossal. Így jobb híján játékéhségemet az online térben csillapítom, és a BGA-n veretem rendszeresen el magam random japán arcokkal, most éppen a remek „Signorie-ban”. De tökéletesen meg tudom érteni azokat is, aki szeretik a szóló módot. Egyedül is fantasztikus érzés kipakolni egy kedvencet, rendezgetni a tartozékokat, a játék rendszerét ismerve döntéseket hozni és ezáltal célokat elérni. Ráadásul az okos mechanikák révén (pl.: Automa rendszer a „Viticulture-ben”) valós kihívásokkal szembesülhetnek a szóló mód harcosai. De nézzük, mit mond a BGG adatbázisa az egyedül is játszható játékokról a 2020 februári állás alapján!

Bár létezik releváns címke a „Mechanics” és „Families” besorolások alatt is, de ahogy azt már korábban láthattuk, ezeket a címkéket nem kezelik megfelelő pontossággal a legtöbb játék esetében. Így a sokkal precízebben vezetett játékosszám mutatót vettem alapul, azt keresve, hogy mely játék esetben jelölik egyessel a minimális játékosszámot. Ez alapján az alapjátékok közül 12 238 darab játszató egyedül is, ami az összes játék 13,22%-a.1_szam.jpg

Évenként vizsgálva érdekes trend figyelhető meg. A játékok megjelenési éve szerint nézve évről-évre egyre több egyedül is játszható játék jelenik meg.2_evek.jpg

Ez nem meglepetés, hiszen ahogy korábban is láthattuk, az évenként megjelent játékok száma is töretlenül növekszik. Sokkal izgalmasabb és relevánsabb, ha azt nézzük, hogy az adott évben megjelent játékok hány százaléka játszható egyedül is.3_evek_szazalek.jpg

A növekedés így is megmarad, és 2019-re elértünk odáig, hogy az abban az évben megjelent játékok majdnem negyede (23,33%) akár egyedül is játszható. Szerintem a szóló mód térhódítása egy tudatos stratégiai döntés lehet a kiadók részéről, ugyanis ennek a variációnak a beemelésével jelentősen megnövelhető egy játék potenciális célközönsége.

A komplexitást tekintve az egyedül is játszható játékok közt nagyobb arányban találhatók magasabb komplexitás kategóriába eső játékok.4_komplexitas.jpg

Ez szerintem azzal magyarázható, hogy ha nincsenek más játékosok, akik a döntéseimet befolyásolhatják, akkor mélyebb szabályrendszerre van szükség annak érdekében, hogy egy izgalmas és kihívásokkal teli környeztet biztosítson egy játék.

Még egy érdekes megfigyelésbe futottam bele: az egyedül is játszható játékok átlagosan magasabb értékelést kapnak a felhasználóktól. Azon alapjátékok esetében, ahol nincs szóló mód, az értékelések átlaga 5,77 a 10-es skálán, míg az egyedül is játszhatók esetében ez az érték 6,31. Ennek nyilván több oka lehet, nekem egy gondolatom biztosan van ezzel kapcsolatosan. Ahogy azt már korábban megfigyeltük, a komplexitás és az értékelések közt kapcsolat van, azaz az oldal felhasználói hajlamosak magasabb értékeléseket adni a komplexebb játékoknak. És ahogy azt láttuk, a szóló móddal rendelkező játékok átlagosan komplexebbek.

Sajnos arra nincs adatom, hogy mennyire elterjedt a szóló mód használata a felhasználók közt. De itt az alkalom, hogy a mi kis társasjátékos buborékunk preferenciáit felmérjük! Szoktál egyedül társasjátékozni (szóló módban és/vagy kifejezetten egyszemélyes játékokkal)?

Végezetül egy interaktív ábrára felvittem azokat az egyedül is játszható alapjátékokat, amelyek legalább 100 felhasználótól kaptak értékelő szavazatot. Ha érdekelnek, melyek ezek, a pontok felé menve az ábra kiírja a fontosabb adatokat. A „Geek Rating” mutatót tettem az Y tengelyre, így minél feljebb található egy pont (azaz játék), annál jobb a BGG ranglista helyezése. A korábbiakhoz hasonlóan, az ábrába bele lehet nagyítani, dupla kattintással pedig visszajutsz a kiinduló helyzetbe. Jó szemezgetést!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr9016140456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása