Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

Mennyi az annyi, és jó-e ez nekünk?

2020. február 22. 20:59 - Jatek_az_Adatokkal

Abban biztosan egyetértünk, hogy a társasjátékozás aranykorát éljük. Szerintem mindannyiunk kipróbálandó játékokat tartalmazó képzeletbeli listája igen hosszú, és észrevétlenül kúsznak fel rá újabb és újabb elemek. Mintha egy pillanatnyi nyugtunk sem lenne a figyelmünkért versengő jobbnál-jobb új kiadványoktól. De mit mondanak az adatok? Valóban egyre több újdonság jelenik meg?1_bgg_ev_jatek_darab.png

Az elmúlt 15 év BoardGameGeek (BGG) adatai megerősítik a megérzésünket, hogy évről évre több társasjáték jelenik meg. Ez a trend már 2006-ban elkezdődött, azóta minden évben több játék látott napvilágot, mint az azt megelőző évben. Így 2019 is rekord év volt: 4312 új társasjáték és 2170 kiegészítő jelent meg tavaly. Érdekes tendencia, hogy 2005 óta az évente kiadott kiegészítők száma intenzív növekedést mutat, és elértünk oda, hogy minden harmadik új megjelenés már ebbe a kategóriába tartozik.

Mit szólunk ehhez a rengeteg újdonsághoz mi, játékosok? Jobban szeretjük őket, mint a gyűjteményünk régebbi, szakadtra koptatott darabjait?2_bgg_ev_jatek_ertekeles.png

A BGG értékelései[1] alapján úgy tűnik, hogy a gamer közösség boldogabb már nem is lehetne! Egyre több játék jelenik meg, és azok egyre jobb átlagos értékelést kapnak. Vajon mi állhat ennek hátterében? Nyilvánvalóan nehéz kérdés, aminek megválaszolása mélyebb elemzésért kiált. Gondolatébresztésként megosztom néhány hipotézisemet:

  • Az új seprű jobban seper, azaz az újdonság ereje miatt felülpontozzuk a friss megjelenéseket. Így minden játék bejár egy értékelési életutat, amelynek során a magas pontszámtól eljut az alacsonyabbig, ahol stabilizálódik.
  • Vajon ugyanazt jelentette egy 7-es osztályzat 2005-ben, mint most? Vagy inflálódik a pontszám megítélése, és ma egy 7-est nem egy fantasztikus játéknak adunk, hanem egy olyannak, ami még szódával elmegy?
  • Magas pontszámmal jutalmazhatjuk azokat a játékokat, amelyek új, innovatív vagy precízen áramvonalasított mechanikákkal varázsolnak el minket. Erre pedig rá vannak kényszerítve az új megjelenések a figyelmünkért folytatott kemény küzdelemben.
  • A kickstarter-es kiadványok elterjedése is fontos tényező lehet. A közösségi finanszírozással már az első kézzel fogható találkozás előtt részesei lehetünk egy játék világának, növelve ezzel a pozitív kötődésünket. Emellett a célzott kampányok és a „hype” révén könnyebben megtalálhatják az új megjelenések a célközönségüket.
  • Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a társasjáték ipar is egyre profibb, ami jól meglátszik az új játékok fizikai megjelenésén. Az 1995-ös "El Grande" játékélmény tekintetében ma is tökéletesen megállja a helyét, de a kinézetét össze sem lehet hasonlítani mondjuk a "Scythe" fantasztikus kivitelezésével. Így a ma már alapnak számító szép és igényes megjelenés is jelentősen emelhet a kiosztott pontszámon. Nem véletlen, hogy egyre több klasszikus kap új köntöst, mint például a "The Castles of Burgundy” vagy a BGG legelső bejegyzése címet viselő zseniális "Die Macher”.

Persze az is lehet, hogy az új játékok egyszerűen csak jobbak, mint az elődjeik. Egy biztos, érdemes tovább boncolgatni a témát!

Te is jobban szereted a gyűjteményed újabb darabjait? Ha igen, miért? 

[1] A számításhoz minden játék esetében a tiszta szavazatokat tartalmazó átlagos értékelés („Average Rating”) értéket használtam, és nem a mesterségesen korrigált „Geek Rating-et”. Csak olyan játékot vettem figyelembe, amely több, mint 100 értékelő szavazatot kapott. A kiegészítőket kivettem a számításból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr815483732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása