Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

Mivel játszottak a legtöbbet az elmúlt egy évben a BGG legaktívabb felhasználói?

2020. június 21. 11:08 - Jatek_az_Adatokkal

Egyre mélyebbre ásva a BGG labirintus szerű aloldalain, végre megtaláltam a felhasználók által rögzített játékpartik összefoglaló adatait. Átnézve a releváns wiki bejegyzést, kellemes meglepetésként ért, hogy az oldal lehetőséget ad a játékalkalmak logolására.  Pontos adatok esetén rendkívül izgalmas trendekre derülhetne fény ezek alapján, ugyanis szerintem egy játék sikerének legfontosabb fokmérője, hogy mennyit játszanak vele. Viszont sajnos a BGG ezen statisztikájának érvényessége még a korábbiakhoz képest is rendkívül korlátozott, hiszen az oldal felhasználói közül is csak kevesen használják ezt a funkciót. Emellett a rögzítés szabályai sincsenek tisztán lefektetve, így nem világos, hogy alkalmakat vagy ténylegesen lejátszott partikat rögzítenek-e a felhasználók. Ez pedig igen fontos kérdés egy „Coup” – „Korokon át” játékhossz skála esetében. Maga az oldal is szabadkozik ezzel az adattal kapcsolatban, és inkább úgy tekint erre a funkcióra, mint egy személyes játéknaplóra a virtuális térben. Így a mostani bejegyzés eredményeiből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Inkább kövessük az oldal iránymutatását és nézzünk úgy ezekre az adatokra, mint „pure geeky statistical fun”! Arra viszont talán jó lehet az adatok vizsgálata, hogy képet kapjunk arról, a BGG leglelkesebb felhasználói milyen játékokat emelnek le leggyakrabban a polcról.

Mivel elég nehézkes az adatok lekérése és összegyűjtése ezen a téren, így végül úgy döntöttem, csak az elmúlt egy év távlatában vizsgálom a lejátszott partik számát. Elemszám szempontjából az ezer legtöbbet játszott játékról tudtam adatot szerezni az oldalról, ez képezi tehát a vizsgált mintát. Ez az ezer játék együttesen egy év alatt 6,2 millió partit hozott össze. Az időkorlát nélküli összesített adatokból Csirke József kiváló infografika videót csinált, így ha arra vagy kíváncsi, mely játékok esetében logolták a legtöbb partit, nézd meg a hasábok izgalmas versenyét!

Csak a legutóbbi 12 hónapra koncentrálva, nézzük a 20 legtöbbet logolt játékot a 2019. június 13-a és 2020. június 13-a közötti idősávban!1_top20.jpg

Mint manapság oly sok esetben, most is a „Fesztáv” került a lista élére, tekintélyes fölénnyel maga mögé utasítva többek közt a „Mars Terraformálását” és a BGG ranglista trónját elfoglaló „Homályrévet”. Vajon ez mennyire helytálló eredmény, tényleg ilyen sokan és sokat játszanak a BGG Golden Geek versenyén is taroló madaras engine builder-rel? Az összes rögzített parti mellett azt is megtudhatjuk, hány egyedi játékos hozta össze a teljes számot. Így kiszámolható az egy rögzítő játékosra jutó átlagos partik száma is minden játék esetében, ezt az utolsó oszlopban találjátok. A teljes mintát tekintve az átlag 3,35 rögzített parti játékosonként, a fenti TOP 20 játék mindegyike efölött van. A többiekhez képest is kiugró elem viszont a „Magic: The Gathering”, amely a teljes 1000 elemes minta 2. legmagasabb értékét adja ezen a téren. Ezt leegyszerűsítve úgy értelmezhetjük, hogy a fantasy kártyajátékok időtlen ékkövét kevesen logolták, de ők cserébe nagyon sok partit feljegyeztek.

Elkezdve kísérletezgetni az interaktív adatvizualizációs technikák varázslatos világával, az ezer legtöbbet logolt játékot egy dinamikus ábrán ábrázoltam a lejátszott partik és a rögzítő játékosok viszonylatában. Berajzoltam a lineáris trendvonalat is, amely a két változó közti kapcsolat irányát mutatja. A vonal felett elhelyezkedő játékokat úgy kategorizálhatjuk, mint amelyeket arányaiban kevesen logolnak sokszor. Ha minden jól működik, a következő funkciókat tudod használni az ábrán:

  • Ha egy pont fölé mész a kurzorral, kiírja a játék nevét és adatait. A fentiek alapján megtalálod a „Magic: The Gathering-et”? Jó vadászatot!
  • Kedvedre belenagyíthatsz az ábrába vagy kijelöléssel, vagy pedig az ábra jobb felső sarkában lévő „zoom in / zoom out” gombokkal. Ez különösen hasznos az ábra bal alsó sarkában található tömörülés kibogozásához.
  • Ha elvesztél, a szintén a jobb felső sarokban lévő házikóra kattintva visszaállíthatod kezdeti állapotába az ábrát. Ugyanezt egy dupla kattintással is el tudod érni.
  • A komplexitás kategóriákat a jobb szélen található színskála szerint jelöltem. Érdekes, hogy mintha ebben a mintában többségben lennének a könnyedebb játékok. Erre enged következtetni az is, hogy az átlagos komplexitás az ezer játék esetében 2,22.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr10015904886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása