Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

A Monopoly család és a klónok támadása

2020. március 21. 10:46 - Jatek_az_Adatokkal

Szeretjük vagy nem, a Monopoly a pop-kultúra szerves része. Hogy egy példát is említsek, néhány hete a „Házassági történetet” néztem a Netflixen. Az egyik jelenet egyszerre próbálta bemutatni a családi idillt és Adam Driver karakterének versengő természetét. A család az asztal körül ült, és Monopoly-t játszott. Az idill nem tartott sokáig, mert az egyikük egy szerencsétlen dobás után csődbe ment, és dühöngve hagyta ott az asztalt, a többiek pedig megszeppenve pislogtak egymásra. A jelenet tökéletesen passzolt a film őszinte és olykor kíméletlen realizmusához: nincs szépítgetés és idealizálás, a Monopoly élmény a legtöbbször ilyen.

A modern társasjátékok szerelmesei gyakran fintorognak, ha a Monopoly-ra terelődik a szó. Én is így vagyok vele, mert szerintem a hobbi legrosszabb arcát mutatja a laikus közönség felé. Hogy milyen problémák vannak a játékkal, azt tökéletesen összeszedte a „Mit játsszunk” vlog a lenti remek videóban. Kár, hogy nem ezt adják ismétlődőre állítva a hipermarketek aktuálisan akciós lapostévéin!

De nézzük, mit mond a BGG adatbázisa a Monopoly családról! Összesen 1.635 játék tartozik ebbe a díszes társaságba, ez a teljes adatbázis 1,43%-a. Tehát ha véletlenszerűen összeválogatnál a BGG-ről száz játékot, nagy valószínűséggel egy közülük a Monopoly valamely változata lenne. Az első változatot 1933-ban szabadalmaztatták, ezzel az évszámmal szerepel az első és egyben legközismertebb darab a BGG-n is. Évenként vizsgálva kb. 1990-ig nem különösebben bővült a család, de azóta egyre nagyobb számban jelennek a különböző változatok és variánsok.1_bgg_monopoly_year.png

Az igazán nagy ugrás már a Hasbro égisze alatt figyelhető meg, ugyanis az óriáscég 1991-ben megvette a játék jogait a Parker Brothers-től. A jéghegy csúcsa 2006 volt, amikor is 90 Monopoly klón jelent meg egy év leforgása alatt. Érdekes fejlemény, hogy 2014 óta csökken az évente megjelenő ilyen kiadványok száma. Vagy az is lehet, hogy már nem viszik fel az oldalra az abszurdabbnál abszurdabb változatokat. Bár például a „Fortnite” verzió még pont elfért.

A BGG felhasználói közösségét ismerve nem meglepő, hogy az értékelések tekintetében elég rosszul szerepelnek a Monopoly játékok. Protest szavazásra utal, hogy az alapjáték a rangsor sereghajtója a tízes skálán elért 4.4 pontjával. Ezzel jelenleg a 18683. helyen áll és csak néhány játék szorult mögé a BGG ranglistáján („Az élet játéka", helló!). Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy ez a teljes adatbázis 65. legtöbb értékelő szavazatot kapó eleme, és a február eleji adatok alapján több, mint 25.000 felhasználó mondott értékítéletet felette. A legmagasabbra értékelt családtag a „Monopoly Deal Card Game”, ő egészen a megtisztelő 2033. helyig jutott a ranglistán. Rajta kívül egyébként még 6 Monopoly kiadvány fért be az első 10.000 játékba.

Hol laknak ezek a játékok a komplexitás-értékelés viszonylatában? Nézzük a már korábban alkalmazott ábrát[1]!

2_bgg_monopoly_elhelyezkedes.png

Nagy részük jól láthatóan elkülönül az átlagtól: leginkább az alacsony értékékelés – alacsony komplexitás karakterekkel jellemezhető senkiföldjét népesítik be. Az alapjáték is kilóg a sorból, a többi játék pedig becsülettel betartja irányába a mostani viharos időkben ajánlott két lépés távolságot. 

Végül nézzük, mennyire sokszínű a Monopoly játékok családja! Szakállas vicc, hogy lassan már mindenből van Monopoly változat. Bár jobban belegondolva, ez lehet, hogy így is van. A teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány példát és egy szófelhőbe rendeztem őket. Avagy katasztrófa turisták ide, gyönyörködjetek!

wordcloud.jpg

 

 

[1] Itt rendkívül megengedőnek kellett lennem, hogy értékelhető számú játékot fel tudjak rajzolni: minden olyan Monopoly kiadványt számításba vettem, amelyik legalább 10 értékelő és 5 nehézséget belövő szavazatot kapott. Ennek oka, hogy a Monopoly játékokra a kutya sem szavaz, legtöbbjük érdektelenégbe fullad a BGG-n. A protest szavazatokat pedig nagyrészben az 1933-as játék kapja.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr8715540758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása