Játék az adatokkal

Társasjáték trendek elemzése a BGG adatbázisa alapján

Hogyan változott a játékok BGG értékelése 2 év alatt?

2020. április 03. 15:53 - Jatek_az_Adatokkal

Az aktív felhasználói közösségének köszönhetően a BGG adatbázisa folyamatosan frissül. Így az egyes játékok értékelése is napról napra változik, ezzel érdekes elemzési témát szolgáltatva. Milyen trendeket vehetünk észre, ha összevetjük a játékok mostani értékelését a két évvel korábbi állapotokkal? Vajon az újabb játékok máshogyan viselkednek, mint a BGG veterán elemei?

A vizsgálathoz Dinesh Vatvani londoni data scientist adatbázisát hívtam segítségül, amely a BGG 2018 januári állását rögzítette. Ez az adatbázis ugyanolyan felépítésű, mint az enyém, így kiválóan alkalmas az összehasonlításra. A két táblát a játékok egyedi azonosítóját alapul véve egyesítettem, így megkaptam a 2018 előtti játékok értékelését két időpontban (2018. január és 2020. február). A számításokhoz továbbra is a felhasználói értékeléseket összegző átlagos értkelés („Average rating”) mutatót használtam, és nem pedig a rangsor számításhoz alkalmazott, mesterségesen korrigált „Geek rating-et”.

Nézzük először a legnépszerűbb játékokat, azaz a BGG 2020. februári TOP 10 elemét, kiejtve a 2017-es értékeléssel nem rendelkező „Brass: Birmingham-et”!

ertekeles_tabla.jpg

Érdekes módon csak a „Mars terraformálása” tudta növelni az értékét, a többi játék kisebb-nagyobb, de azért nem számottevő csökkenést élt át. Ha továbbmegyünk, a tendencia folytatódik, és jóval kisebb arányban találni olyan elemet, ami növekedést tudott felmutatni. Például a ranglista első száz játékából csak a következőknek sikerült ez a bravúr: „War of the Ring”, „The Castles of Burgundy”, „Concordia”, „Brass: Lancashire”, „Dominant Species”, „Grand Austria Hotel”, „Champions of Midgard”, „Lorenzo il Magnifico”. Ha az adott évben megjelent összes alap játékot vizsgáljuk[1], hasonló folyamatokat figyelhetünk meg.

1_bgg_evek_atlag.png

A fenti ábra az egyazon évben megjelent játékok egyesített átlagát mutatja a két időpontban. A korábban megfigyelt évenkénti növekvő trend itt is tetten érhető, azaz az újabb játékok átlagosan magasabb értékelést kaptak mindkét esetben. Ugyanakkor érdekes tendencia, hogy szemben a 2010 előtti játékokkal, az újabb elemek két időpontban mért átlaga láthatóan különbözik: a frissebb értékelések alapján számolt átlag elmarad a 2018-as értékektől.  Emellett időben visszafelé haladva pedig csökken az átlagok közti eltérés. Így a legnagyobb zuhanás a 2017-ben megjelent játékoknál figyelhető meg, ahol az átlagos érték 7.23-ról 6.97-re esett vissza két év leforgása alatt. Továbbmenve azt néztem meg, hogy az adott évben megjelent játékok közül hány elem tudta növelni az értékelését, és hány esetében történt csökkenés.

2_bgg_evek_trend.png

Hasonló kép rajzolódik ki így is: az újabb játékok töredéke tudott csak növekedést elérni, míg a régebbi elemek esetében magasabb arányban találhatók olyan játékok, amelyek növekedést tudtak felmutatni az értékelés tekintetében.

Mit mondanak a BGG közösség értékelési szokásairól a fenti adatok? Nekem úgy tűnik, hogy a megjelenést követően az első lelkes szavazók kiemelkedően jó pontszámokat adnak, amely megmagyarázhatja a kezdeti magas átlagokat. Később viszont megjelennek a kevésbé elkötelezett felhasználók szavazatai is (vagy a korábbi szavazatokat módosítják), amelyek hatására egy alacsonyabb értéken stabilizálódnak a játékok.

A BGG szavazás lélektanáról és a pontszámok helyén kezeléséről kiváló bejegyzést írt a Ludens blog. Az ott leírt mechanizmusok (pl.: szélsőséges pozitív és negatív szavazatok szerepe, hype hatása, kezdeti lelkes szavazatok nem korrigálása) magyarázatot adhatnak a két év távlatában megfigyelt változásokra is. És miért ne hagyatkozzunk csak a pontszámokra? Erre is választ kaphatsz a Ludens oldalán!

 

[1] A korábbiakhoz hasonlóan csak olyan alap játékokat vettem be a számításba, amelyek legalább 100 értékelő szavazatot kaptak 2020 februárjáig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekazadatokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr9315587468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása